Wednesday, October 31, 2001

WATER REGULATORS SEMINARBelow is a letter of invitation from a friend.I will be attending this seminar:

Dear all.

You might have been informed earlier that MWA is organising a seminar on
Water Regulation, on Nov 12 2001 at Pan Pacific Hotel. Realising urgent
needs for strong regulatory body in this country for the sustainable
development in developing country of ours, I call for last minute enrolment
to the seminar since it will be emphasising the experience of OFWAT, UK. Sir
Ian Byatt is scheduled to tell a lot about UK practices.

If interested, please contact Ruby 03-40407307. Unfortunately its not free.

THANKS.

Regards,

ASARi

My note: Nothing is free in this world.Somehow, someone is paying for it.

Monday, October 29, 2001

Floods and water shortages are the prices we are now paying for our mistakes in managing water. Either we paid attentions and spent some money earlier to water related issues, we have to pay for it. Now is the paying time!!! If we contnue our 'bad' behaviour, we are going to pay agaian and again....

What the water is telling us is this: DON'T EVER MESS UP WITH ME. YOU GONNA HAVE TO PAY FOR IT

KUALA LUMPUR 29 Okt. - Hujan lebat lebih lima jam di Kuala Lumpur menyebabkan beberapa kawasan dinaiki air, semalam.

Kejadian banjir yang dianggap antara yang terburuk di ibu negara pada tahun ini menyebabkan banyak kerugian harta benda.

Ia juga memaksa polis menutup beberapa jalan yang dinaiki air sehingga menyebabkan masalah kesesakan lalu lintas yang teruk selama hampir tiga jam selepas waktu pejabat.

Keadaan ini memaksa pasukan penyelamat bekerja keras memindahkan orang ramai yang turut terperangkap dalam banjir ke tempat yang lebih selamat.

Kerajaan sedia swastakan IWK - PM

KUALA LUMPUR 29 Okt. - Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Mahathir Mohamad berkata, kerajaan sedia menswastakan semula Indah Water Konsortium (IWK) Sdn. Bhd., dengan syarat pihak swasta yang berminat mesti melabur di dalam syarikat itu.

Menurut Dr. Mahathir, pihak swasta yang terlibat tidak boleh mengharapkan bantuan kerajaan kerana kos menguruskan perkhidmatan IWK adalah tinggi iaitu RM10 bilion bagi tempoh 10 tahun.

``Sekarang ini kerajaan sedang cuba menyusun semula (operasi) IWK kerana kosnya yang tinggi.

``Ada juga sektor swasta yang berminat (mengambil alih) tetapi kita punya syarat ialah mereka mesti melabur, tidak boleh mengharap kepada kerajaan memberi bantuan,'' katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas merasmikan Persidangan Persatuan Air Antarabangsa (IWA) Mengenai Air dan Sisa Air Bagi Negara-Negara Sedang Membangun di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) hari ini.

Menurut Perdana Menteri, biarpun ada beberapa syarikat menunjukkan minat untuk mengambil alih IWK, kerajaan perlu membuat penilaian dengan penuh berhati-hati.

``Ini kerana, kita pernah menswastakan kepada satu syarikat dan apa yang mereka lakukan ialah bukannya menguruskan (perkhidmatan) termasuk loji rawatan air tetapi sibuk menjual saham dan syarikat mereka satu demi satu.

``Nilai (saham) syarikat meningkat tetapi tidak ada sesuatu apa pun (perkhidmatan) yang dilakukan,'' katanya.

Pada 23 Jun tahun lalu, kerajaan melalui Menteri Kewangan diperbadankan telah mengambil alih IWK Sdn. Bhd. secara rasmi daripada Prime Utilities Holdings melibatkan pembayaran pemilikan sebanyak RM192 juta.

Tanggungjawab IWK semasa diswastakan pada 1993 ialah mengendali dan menyenggara lebih 8,000 loji rawatan kumbahan awam, menyelia lebih 10,000 kilometer rangkaian paip pembetungan, mengosongkan tangki septik serta merawat enap cemar najis daripada lebih 1.2 juta tangki septik.

IWK juga bertanggungjawab mengawasi dan memeriksa sisa daripada loji-loji rawatan kumbahan awam supaya sentiasa menepati piawaian yang telah ditetapkan oleh Jabatan Alam Sekitar.

Kesemua ini melibatkan kos RM30 bilion sepanjang tempoh konsesi 28 tahun untuk membangun dan mengendalikan sistem pembetungan awam di 144 pihak berkuasa tempatan.

Dalam perkembangan lain, Dr. Mahathir yang juga Menteri Kewangan berkata, Malaysia dijangka mencatatkan pertumbuhan positif kurang daripada satu peratus pada suku tahun ketiga 2001.

``Hampir sama dengan pertumbuhan ekonomi pada suku tahun kedua, ada sedikit positif. Mungkin 0.5 peratus, kurang daripada satu peratus,'' katanya.Negara membangun harus ada dasar bolehkan pengurusan air secara berkesan

KUALA LUMPUR 29 Okt. - Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Mahathir Mohamad berkata, negara-negara membangun harus mempunyai suatu dasar untuk membolehkan peraturan dan pengurusan sumber air ditadbir secara berkesan.

Dalam hal ini, beliau berpendapat sebuah badan yang mewakili negara-negara membangun perlu diwujudkan untuk memainkan peranan menyelidik dan membangunkan pengurusan air dan sisa air.

``Kita tidak mahu menyekat pembangunan tetapi kita perlu berhati-hati dan cekap mengurus sumber air.

``Kita boleh belajar di antara satu sama lain untuk mengelak daripada mengulangi kesilapan negara-negara maju dan juga kesilapan sendiri,'' katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap merasmikan Persidangan Persatuan Air Antarabangsa (IWA) Mengenai Air dan Sisa Air Bagi Negara-negara Sedang Membangun di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) hari ini.

Bercakap kepada pemberita selepas itu, Dr. Mahathir berkata, Malaysia bersedia mencadangkan idea itu kepada ASEAN agar kerjasama mengenainya dapat dibentuk di kalangan negara anggota.

``Ideanya ialah untuk bekerjasama sebab sesetengah negara ada banyak air, beberapa negara lain tidak mempunyai sumber dan yang lain pula tidak mempunyai pengurusan air yang tersusun,'' katanya.

Malah di Malaysia sendiri, Perdana Menteri memberitahu kedudukan sumber air dan pembangunan berkaitan berada di tempat yang salah.

``Pantai Barat (kurang air) tetapi lebih membangun sedangkan Pantai Timur yang mempunyai lebih banyak air, kurang membangun.

``Apabila kita hendak pindahkan air dari sesuatu tempat, akan ada aktivis alam sekitar yang menentang dan mengatakan kita tidak patut gunakan air. Mereka lebih rela kita mati kehausan daripada menggunakan air disebabkan alam sekitar,'' katanya.

Dr. Mahathir menegaskan beliau menyokong pengekalan alam sekitar tetapi berpendapat ia perlu mengimbangi keperluan manusia.

Dalam ucapannya, Perdana Menteri menekankan pentingnya penubuhan sebuah badan yang mewakili negara-negara membangun dalam menjalankan penyelidikan dan pembangunan air serta pengurusan sisa air.

``Saya yakin pertubuhan sedemikian dapat membantu negara-negara membangun dari segi memberi nasihat mengenai pengurusan air dan alam sekitar,'' katanya.

Menurut beliau, kebanyakan negara membangun menghadapi masalah kekurangan air termasuk negara-negara yang kaya air seperti Malaysia.

Katanya, ini disebabkan pengagihan yang tidak sejajar dengan jumlah penduduk dan industri sehingga mengakibatkan kekurangan air di kawasan yang lebih membangun dan padat penduduk.

Beliau mengambil contoh negeri-negeri seperti Selangor, Pulau Pinang, Perlis, Melaka dan Kuala Lumpur sering menghadapi kekurangan bekalan air dan pemindahan air dari negeri lain adalah perlu.

``Kekurangan air itu juga boleh berlaku disebabkan pencemaran berpunca daripada pembangunan tanpa kawalan di kawasan berhampiran sungai dan laluan air,'' katanya.

Sementara itu ditanya oleh pemberita mengenai tindakan kerajaan Terengganu membenarkan pembalakan di kawasan seluas 4,000 hektar di Sungai Paka, mukim Besol, Dungun, yang dikhuatiri menjejaskan sumber air, Perdana Menteri berkata:

``Inilah masalah apabila ada kerajaan yang mempunyai kuasa terhadap perkara ini mereka tidak bertanggungjawab, sebaliknya lebih utamakan pendapatan, berniaga dan sebagainya.

``Jadi banyaklah kerosakan yang berlaku kerana mereka tidak ada kawalan sama sekali,'' katanya.

Mengenai dakwaan permit membalak itu diberikan kepada ahli Pas, Perdana Menteri berkata, kerajaan memang mengetahui perkara itu tetapi tidak dapat mengesahkannya. 
Tajuk-tajuk Berita
------------------------------------------------------------------------
* Pentadbiran jabatan dikaji -- PM: Sistem pemantauan tanah rizab Melayu tidak berkesan
* Banjir kilat melanda Kl
* Kerajaan perlu tangani isu pengganas cara sendiri - Musa
* TNB catat rekod keuntungan RM2.193 bilion
* Pengawal keselamatan mati ditembak lelaki cemburu
* PPRT: Sikap pilih kasih dikesali
* Dr. Mahathir patut jadi rujukan pentadbiran Bush - Prof. Plate
* Negara membangun harus ada dasar bolehkan pengurusan air secara berkesan
* Kerajaan sedia swastakan IWK - PM
------------------------------------------------------------------------

Ikuti

Laporan Penuh

Liputan Khas

Utusan di Pakistan

Salam Online


www.tutor.com.my


------------------------------------------------------------------------
© UTUSAN MELAYU (M) BHD., 46M, Jalan Lima Off Jalan Chan Sow Lin, 55200 Kuala Lumpur.
E-mail: online@utusan.com.my
------------------------------------------------------------------------

To-day I attended the opening ceremony of IWA Water and Waste Water Management Seminar at PWTC. It was quite well attended. To the best of my knowledge, this is the first time our PM officiated such a function.
I hope this will be a new beginning to water industry taking a national stage. Honestly, we need to do a lot to our water industry to ensure that it is properly planned, utilised and taken for the next generations.